Assistent Techniek - bbl

  • Entreeopleiding
  • BBL

Deze opleiding is er ook als

Wat doe je in dit beroep?

Als assistent in de metaaltechniek help je een vakman in de metaalwerkplaats met zijn werk. Daarbij voer je allerlei handelingen uit met het metaal: zagen, knippen, boren en buigen. Stukken metaal aan elkaar verbinden kun je ook. Dat doe je door te lassen. Verder help je bij het opruimen van de werkplaats als een klus klaar is en assisteer je bij het in- en uitladen van vrachtwagens.

Is dit iets voor mij?

Lekker met je handen en met metaal-technische dingen bezig zijn, daar houd je van. Je werkt graag in een werkplaats. En je hebt er plezier in om met andere mensen samen te werken. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding echt iets voor jou.
Tijdens deze entreeopleiding krijg je veel begeleiding en hulp als jij dat nodig hebt. Niet iedereen vindt het makkelijk om te leren. De opleiding is speciaal bedoeld voor studenten die bijvoorbeeld het praktijkonderwijs hebben gevolgd.

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Entreeopleiding

Duur

1 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

  • 25744 Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je werken met gereedschappen en de basis van de constructietechniek. Maar bij deze opleiding krijg je meer dan metaaltechniek alleen. We leren je ook je weg te vinden in de samenleving. We helpen je bijvoorbeeld bij geldzaken en het invullen van formulieren. Ook leer je hoe je je goed kunt presenteren bij een bedrijf. Je stapt straks goed voorbereid de maatschappij in!

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je werkt vier dagen per week en een dag krijg je les op school. De docenten geven je extra begeleiding. Je krijgt les in kleine klassen. Je werkt in groepjes en ook alleen aan opdrachten. De lessen gaan veel over metaaltechniek, maar je werkt ook aan algemene vakken als Nederlands, rekenen en werknemersvaardigheden. De opleiding is praktijkgericht. Wat je leert, doe je ook meteen op je werk. Na ongeveer 1 jaar heb je een mbo-diploma op niveau 1.

Deze skills ga je leren

Basis van metaalbewerking

Basis van elektro- en lastechniek

Werken met gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur

Samenwerken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na anderhalf tot twee jaar studeer je af als assistent in de metaaltechniek. Je kunt aan de slag bij constructie-, las-, plaatwerk- en montagebedrijven. Je maakt daar bijvoorbeeld onderdelen voor hekwerken, onderdelen voor fabricage, constructie- en apparatenbouw. Je werkt onder toezicht van een vakman. Je werkzaamheden zijn heel verschillend zoals lassen, zagen, afbramen en snijden.

Je kunt ook verder studeren binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar één van de volgende opleidingen op niveau 2:

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

1. Je hebt geen diploma
2. Je hebt nog geen twee jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding
3. Je bent 16 jaar of ouder
Let op: Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan kan je in augustus of januari starten met de entreeopleiding. Ben je nog géén 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten met de opleiding.

bbl-opleiding
Om een bbl-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 24 uur per week.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: