Assistent Techniek - bbl

  • Entreeopleiding
  • BBL

Deze opleiding is er ook als

Opleiding tot assistent techniek

Tijdens de opleiding Assistent Techniek leer je werken met gereedschappen. Je leert de basis van installatie- en constructietechniek. Maar je leert nog veel meer. We leren je ook je weg te vinden in de samenleving. We helpen je bijvoorbeeld bij geldzaken en bij het invullen van formulieren. Ook leer je hoe je je goed kunt presenteren bij een bedrijf. Je stapt straks goed voorbereid de maatschappij in.

Is Assistent Techniek iets voor jou?

Deze opleiding past bij jou als je:

  • Graag met je handen bezig bent.
  • Houdt van technische dingen.
  • Het leuk vindt om op pad te zijn met de bedrijfsauto.
  • Graag op een werkplaats werkt.
  • Plezier hebt in samenwerken met andere mensen.

Tijdens deze entreeopleiding krijg je begeleiding en hulp als jij dat nodig hebt. Zie je het even niet meer zitten? We zorgen er samen voor dat jij je diploma haalt.

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Entreeopleiding

Duur

1 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 295,-

Crebonummer en naam

  • 25744 Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek

Het werk van een assistent techniek

Als assistent in de metaaltechniek help je een vakman in de metaalwerkplaats met zijn werk. Daarbij voer je allerlei handelingen uit met het metaal: zagen, knippen, boren en buigen. Stukken metaal aan elkaar verbinden kun je ook. Dat doe je door te lassen. Verder help je bij het opruimen van de werkplaats als een klus klaar is en assisteer je bij het in- en uitladen van vrachtwagens.

Inhoud van de opleiding Assistent Techniek

Dit is een bbl-opleiding. Dit betekent dat je 4 dagen per week werkt en 1 dag les krijgt op school. De docenten geven je extra begeleiding. Je krijgt les in kleine klassen. Je werkt in groepjes en ook alleen aan opdrachten. De lessen gaan veel over metaaltechniek, maar je werkt ook aan algemene vakken als Nederlands, rekenen en werknemersvaardigheden. De opleiding is praktijkgericht. Wat je leert, doe je ook meteen op je werk. Na ongeveer 1 jaar heb je een mbo-diploma op niveau 1.

Deze skills ga je leren

Basis van metaalbewerking

Basis van elektro- en lastechniek

Werken met gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur

Samenwerken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding?

Werken
Met je diploma kun je aan de slag bij constructie-, las-, plaatwerk- en montagebedrijven. Je maakt daar bijvoorbeeld onderdelen voor hekwerken, onderdelen voor fabricage, constructie- en apparatenbouw. Je werkt onder toezicht van een vakman. 

Doorstromen
Je kunt ook verder leren binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar één van de volgende opleidingen op niveau 2:

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

1. Je hebt geen diploma.
2. Je hebt nog geen 2 jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding.
3. Je bent 16 jaar of ouder.

Let op: Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan kan je in augustus of januari starten. Ben je nog géén 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten.

Bbl-opleiding
Om een bbl-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 24 uur per week.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld voor schooljaar 2024-2025 € 295,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: