Allround Verspaner (bbl, mbo)

BBL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

Als allround verspaner werk je aan onderdelen van instrumenten en machines. Waar je precies aan werkt, hangt af van het bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld onderdelen maken voor instrumenten in een ziekenhuis, maar ook voor computers en zelfs de ruimtevaart. Meestal zijn dit specialistische onderdelen die alleen kunnen worden gemaakt met CNC-machines. Jij schrijft de programma’s hiervoor en laat deze door een machine uitvoeren. Het spreekt vanzelf dat je hierbij erg nauwkeurig te werk gaat. Een onderdeel dat niet goed is, kan er namelijk voor zorgen dat een instrument niet goed werkt.

Is dit iets voor mij?

Je bent graag aan het draaien en frezen. Je kunt heel nauwkeurig werken en bent handig met programmeren. Als allround verspaner kun je ook goed zelfstandig werken. Je werkt met materialen als roestvrij staal, titanium en keramiek en vindt het leuk om alles te weten over de eigenschappen van deze materialen. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding echt iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25624 Allround precisieverspaner

Video Bram en Koen

Wat leer je?

Om een goede verspaner te worden leer je om machines te programmeren en klaar te maken voor productie.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één of twee dagen in de week naar school komt. De andere dagen van de week leer je in de praktijk. We leren je onder andere om onderdelen van machines en instrumenten te maken. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Machine productie-gereed maken
  • Materiaal gereed maken voor bewerking
  • Verspanende bewerkingen uitvoeren (rond en vlak)
  • CNC-machines programmeren (CAD/CAM)

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Werkend leren

Je bent drie of vier dagen per week (dat kun je zelf kiezen) aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijktentamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als allround verspaner en kun je aan de slag bij een bedrijf dat onderdelen maakt voor machines en instrumenten. Of je studeert verder, binnen mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals Werkvoorbereider Fabricage. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College is dus een slimme zet voor een mooie loopbaan. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Betaalde opleiding mogelijk via MAKE Center

Deze opleiding kun je op twee manieren volgen:

1-daagse variant: tijdens de opleiding ga je één dag (2 dagdelen) per week naar school. De andere vier dagen werk je bij een bedrijf.

2-daagse variant: tijdens de eerste twee jaar van de opleiding ga je twee dagen per week naar school (één dag theorie en één dag praktijk). Je leert dan de basisvaardigheden van het vak. De andere drie dagen werk je bij een bedrijf.

De 2-daagse variant doen we via MAKE: de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROCMN. Meer weten? Ga naar de website van MAKE.

Het traject van MAKE is een betaalde opleiding. Je opleidingskosten en materialen worden vergoed. Je wordt extra begeleid, ook in het vinden van een baan.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: