Allround medewerker productietechniek - Verspanen - bbl

 • Niveau 3
 • BBL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je in dit beroep?

Als allround verspaner werk je aan onderdelen van instrumenten en machines. Waar je precies aan werkt, hangt af van het bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld onderdelen maken voor instrumenten in een ziekenhuis, maar ook voor computers en zelfs de ruimtevaart. Meestal zijn dit specialistische onderdelen die alleen kunnen worden gemaakt met CNC-machines. Jij schrijft de programma’s hiervoor en laat deze door een machine uitvoeren. Het spreekt vanzelf dat je hierbij erg nauwkeurig te werk gaat. Een onderdeel dat niet goed is, kan er namelijk voor zorgen dat een instrument niet goed werkt.

Een deel van je opleiding ben je in het Make Center waar je leert, ontwerpt en creëert. 

Is dit iets voor mij?

Je wilt je graag verdiepen in verspanen! Je kunt heel nauwkeurig werken en bent handig met programmeren. Als allround verspaner kun je ook goed zelfstandig werken. Je werkt met materialen als roestvrij staal, titanium en keramiek en vindt het leuk om alles te weten over de eigenschappen van deze materialen. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

 • 25895 Allround medewerker productietechniek

Video Bram en Koen

Wat leer je?

Om een goede verspaner te worden leer je om machines te programmeren en klaar te maken voor productie.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één of twee dagen in de week naar school komt. De andere dagen van de week leer je in de praktijk. We leren je onder andere om onderdelen van machines en instrumenten te maken. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Machine productie-gereed maken
 • Materiaal gereed maken voor bewerking
 • Verspanende bewerkingen uitvoeren (rond en vlak)
 • CNC-machines programmeren (CAD/CAM)

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Deze skills ga je leren

Machines programmeren

Onderdelen maken voor instrumenten en machines

Zelfstandig werken

Werken met verschillende materialen

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Als je kiest voor deze opleiding ondersteunt MAKE (de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROC Midden Nederland) je bij het vinden van een baan bij een van de samenwerkende bedrijven. Zonder baan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als allround verspaner en kun je aan de slag bij een bedrijf dat onderdelen maakt voor machines en instrumenten. Of je studeert verder, binnen mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals Werkvoorbereider Fabricage. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College is dus een slimme zet voor een mooie loopbaan. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Keuze in opleidingsmogelijkheden

Deze opleiding wordt aangeboden in 2 varianten:

1-daagse variant: Je komt 1 dag (2 dagdelen) per week naar school voor het aanleren van de benodigde theorie. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk op het leerbedrijf waar je vier dagen werkt.

2-daagse variant: Je komt 2 dagen of 4 dagdelen naar school. Op de vaste schooldagen leer je de benodigde theorie. Daarnaast kom je voor een extra praktijk dag naar school. We bereiden je dan extra goed voor op het praktijkexamen door te oefenen met (nieuwe) technieken, tools en praktische vaardigheden. De overige 3 dagen werk je in een leerbedrijf.

Je krijgt les in moderne praktijk- en theorielokalen van het Tech College. Ook breng je uren door in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert samen met vakmensen, docenten en studenten. MAKE Center is een samenwerking van ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM). Dankzij deze samenwerking ben je verzekerd van goed onderwijs en bemiddeling voor stage en werk bij metaalbedrijven uit de regio. Meer weten? Ga naar de website van MAKE

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: