Allround medewerker productietechniek - Verspanen - bbl

 • Niveau 3
 • BBL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Opleiding tot allround medewerker productietechniek

Om een goede verspaner te worden leer je op deze opleiding om machines te programmeren en klaar te maken voor productie.

Een deel van je opleiding ben je in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert. 

Is Allround Medewerker Productietechniek iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Je graag wilt verdiepen in verspanen.
 • Nauwkeurig werkt.
 • Wilt leren programmeren.
 • Graag zelfstandig werkt.
 • Graag meer wilt weten over verschillende materialen (roestvrij staal, titanium, keramiek).

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

 • 25895 Allround medewerker productietechniek

Studenten vertellen

Het werk van een allround medewerker productietechniek

Als allround verspaner werk je aan onderdelen van instrumenten en machines. Waar je precies aan werkt, hangt af van het bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld onderdelen maken voor instrumenten in een ziekenhuis, maar ook voor computers en zelfs de ruimtevaart. Meestal zijn dit specialistische onderdelen die alleen kunnen worden gemaakt met CNC-machines. Jij schrijft de programma’s hiervoor en laat deze door een machine uitvoeren. Het spreekt voor zich dat je hierbij erg nauwkeurig te werk gaat. Een onderdeel dat niet goed is, kan er namelijk voor zorgen dat een instrument niet goed werkt.

Inhoud van de opleiding Allround Medewerker Productietechniek

De opleiding bestaat uit beroepsthema's en technieken die je voorbereiden op je toekomstige werk. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen. Denk aan:

 • Machine productiegereed maken
 • Materiaal gereed maken voor bewerking
 • Verspanende bewerkingen uitvoeren (rond en vlak)
 • CNC-machines programmeren (CAD/CAM)

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap.

Deze skills ga je leren

Machines programmeren

Onderdelen maken voor instrumenten en machines

Zelfstandig werken

Werken met verschillende materialen

Werkend leren

Werkend leren
Tijdens je opleiding ben je voor een deel op school en voor een deel aan het werk bij een leerbedrijf. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Zonder baan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Wat kun je na de opleiding?

Werken
Na 3 jaar studeer je af als allround verspaner en kun je aan de slag bij een bedrijf dat onderdelen maakt voor machines en instrumenten. 

Doorstromen
Of je leert verder, binnen mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals Werkvoorbereider Fabricage.

Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf. Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College is dus een slimme zet voor een mooie loopbaan. 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Start op tijd met solliciteren. Erkende leerbedrijven vind je op de website van stagemarkt.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Opleidingsmogelijkheden

Deze opleiding kan gevolgd worden als 2-daagse of als 1-daagse variant en volg je via MAKE Center. MAKE Center is een samenwerking tussen ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM Midden Nederland). 

Tijdens de 2-daagse variant ga je per week 2 dagen naar school en 3 dagen aan de slag bij jouw leerbedrijf. De dagen op school bestaan uit theorie- en praktijklessen. Tijdens de praktijklessen werk je met de nieuwste machines en apparatuur. 

MAKE Center ondersteunt je bij het vinden van een passend leerbedrijf. Gedurende je gehele opleiding word je begeleid door een vaste relatiemanager en onderhouden zij contact met jouw praktijkopleider. Daarnaast worden studiekosten, wettelijk verplichte lesgeld (indien van toepassing), boeken, lesmateriaal (met uitzondering van een laptop) en werkkleding betaald door je leerbedrijf. 

Tijdens het intakegesprek kan blijken dat een 1-daagse variant meer geschikt is. In dit geval volg je op school alleen theorielessen. Je gaat dan 1 dag naar school en bent 4 dagen aan het werk. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk bij je leerbedrijf. De kosten van de opleiding, boeken en het lesmateriaal worden in rekening gebracht bij de student.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: