Allround medewerker productietechniek - Plaatwerk - bbl

 • Niveau 3
 • BBL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je in dit beroep?

Als allround plaatwerker werk je bij een bedrijf in de metaalproductenindustrie. Daar werk jij met materialen als aluminium en roestvrij staal. Je bent veel bezig met lassen, zagen, knippen, snijden, buigen en kanten. Je gaat aan de slag met een werktekening naast je. De bewerkte platen die jij maakt, worden gebruikt in de ketelbouw, tanks, keukenapparatuur en stalen kasten, maar ook in bijvoorbeeld de computerindustrie en de voedingsmiddelenindustrie.

Een deel van je opleiding ben je in het Make Center waar je leert, ontwerpt en creëert. 

Is dit iets voor mij?

Ben je handig en lijkt het je leuk om grote producten te maken van plaat- en profielmateriaal te maken? Kun je goed overzicht houden en mensen aansturen? En heb je naast technisch ook ruimtelijk inzicht. Als allround plaatwerker snap je snel hoe je van een ontwerp op papier een product maakt. Spreekt dit je aan? Dan is de opleiding allround plaatwerker iets voor jou!

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

 • 25895 Allround medewerker productietechniek

Tech College video

Wat leer je op de opleiding?

Tijdens de opleiding tot plaatwerker leer je materialen te bewerken en te vervormen. Ook leer je allerlei machines te bedienen en berekeningen te maken. Via ons kun je ook je lasdiploma halen voor het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Dit is niet verplicht, maar wel slim om te doen. Veel bedrijven vragen hier namelijk om.

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je onder andere lassen, zagen, knippen, snijden, buigen en kanten. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Machines en gereedschappen in- en afstellen
 • Lassen, zagen, knippen, snijden, buigen en kanten
 • Materialen bewerken en vervormen
 • CNC-machines bedienen en berekeningen maken
 • Onderdelen verbinden
 • Je gefabriceerde producten controleren
 • Basiskennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur
 • Minder ervaren collega’s begeleiden en instrueren


Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Machines en gereedschappen in- en afstellen

Werkvoorbereiding

Materialen bewerken

Collega’s begeleiden en instrueren

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Als je kiest voor deze opleiding ondersteunt MAKE (de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROC Midden Nederland) je bij het vinden van een baan bij een van de samenwerkende bedrijven. Zonder baan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als allround plaatwerker en kun je aan de slag bij een bedrijf in de metaalproductenindustrie. Of je studeert verder. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar een opleiding op niveau 4. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College is dus een slimme zet voor een mooie loopbaan.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Keuze in opleidingsmogelijkheden

Deze opleiding wordt aangeboden in 2 varianten:

1-daagse variant: Je komt 1 dag (2 dagdelen) per week naar school voor het aanleren van de benodigde theorie. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk op het leerbedrijf waar je vier dagen werkt.

2-daagse variant: Je komt 2 dagen of 4 dagdelen naar school. Op de vaste schooldagen leer je de benodigde theorie. Daarnaast kom je voor een extra praktijk dag naar school. We bereiden je dan extra goed voor op het praktijkexamen door te oefenen met (nieuwe) technieken, tools en praktische vaardigheden. De overige 3 dagen werk je in een leerbedrijf.

Je krijgt les in moderne praktijk- en theorielokalen van het Tech College. Ook breng je uren door in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert samen met vakmensen, docenten en studenten. MAKE Center is een samenwerking van ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM). Dankzij deze samenwerking ben je verzekerd van goed onderwijs en bemiddeling voor stage en werk bij metaalbedrijven uit de regio. Meer weten? Ga naar de website van MAKE

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: