Allround Medewerker Productietechniek - Constructie - bbl

 • Niveau 3
 • BBL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Opleiding tot allround medewerker productietechniek - constructie

Tijdens de opleiding Allround Medewerker Productietechniek - Constructie krijg je les in verschillende lastechnieken en leer je met gereedschap te werken en machines af te stellen. Via ons kun je ook je lasdiploma halen voor het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Dit is niet verplicht, maar wel slim om te doen. Veel bedrijven vragen hier namelijk om.

Is Allround Medewerker Productietechniek - Constructie iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Het leuk vindt om grote producten te maken.
 • Goed overzicht kunt houden en wilt leren mensen aan te sturen.
 • Wilt leren hoe je van een ontwerp een product maakt.
 • Technisch en ruimtelijk inzicht hebt.

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

 • 25895 Allround medewerker productietechniek

Het werk van een allround medewerker productietechniek - constructie

Als allround medewerker productietechniek - constructie werk je bij een bedrijf dat staalconstructies, machines of apparaten bouwt. Daar bevestig jij platen, buizen en profielmateriaal aan elkaar tot een product. Je gebruikt verschillende technieken, zoals buigen, kanten en walsen. Maar ook boren, zagen, snijden en lassen. Je werkt bijvoorbeeld aan delen van een brug, een trailer, een opslagtank of een frituurinstallatie. Vaak ga je aan de slag met een werktekening naast je. Maar je kunt ook van je leidinggevende een uitleg krijgen. 

Inhoud van de opleiding Allround medewerker productietechniek - Constructie

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal  keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je bijvoorbeeld de volgende lessen:

 • Machines en gereedschappen in- en afstellen
 • Verschillende lastechnieken
 • Bewerken van plaat-buis en profielmateriaal
 • Basiskennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur
 • Minder ervaren collega’s begeleiden en instrueren

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap.

Deze skills ga je leren

Werkvoorbereiding

Zelfstandig werken

Bewerken van plaat-buis en profielmateriaal

Lassen

Werkend leren

Werkend leren
Tijdens je opleiding ben je voor een deel op school en voor een deel aan het werk bij een leerbedrijf. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Zonder baan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Wat kun je na de opleiding?

Werken
Na 3 jaar studeer je af als allround constructiewerker en kun je aan de slag bij een bedrijf dat staalconstructies bouwt, of een bedrijf in de machine- en apparatenbouw. 

Doorstromen
Of je leert verder, binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals Werkvoorbereider Fabricage

Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf. Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College is dus een slimme zet voor een mooie loopbaan. 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Start op tijd met solliciteren. Erkende leerbedrijven vind je op de website van stagemarkt.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Opleidingsmogelijkheden

Deze opleiding kan gevolgd worden als 2-daagse of als 1-daagse variant en volg je via MAKE Center. MAKE Center is een samenwerking tussen ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM Midden Nederland). 

Tijdens de 2-daagse variant ga je per week 2 dagen naar school en 3 dagen aan de slag bij jouw leerbedrijf. De dagen op school bestaan uit theorie- en praktijklessen. Tijdens de praktijklessen werk je met de nieuwste machines en apparatuur. 

MAKE Center ondersteunt je bij het vinden van een passend leerbedrijf. Gedurende je gehele opleiding word je begeleid door een vaste relatiemanager en onderhouden zij contact met jouw praktijkopleider. Daarnaast worden studiekosten, wettelijk verplichte lesgeld (indien van toepassing), boeken, lesmateriaal (met uitzondering van een laptop) en werkkleding betaald door je leerbedrijf. 

Tijdens het intakegesprek kan blijken dat een 1-daagse variant meer geschikt is. In dit geval volg je op school alleen theorielessen. Je gaat dan 1 dag naar school en bent 4 dagen aan het werk. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk bij je leerbedrijf. De kosten van de opleiding, boeken en het lesmateriaal worden in rekening gebracht bij de student.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: