Allround Constructiewerker (bol, mbo)

BOL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

Als allround constructiewerker werk je bij een bedrijf dat staalconstructies, machines of apparaten bouwt. Daar bevestig jij platen, buizen en profielmateriaal aan elkaar tot een product. Je gebruikt verschillende technieken, zoals buigen, kanten en walsen. Maar ook boren, zagen, snijden en lassen. Producten waar jij aan werkt zijn bijvoorbeeld delen van een brug, een trailer, een opslagtank of een frituurinstallatie. Vaak ga je aan de slag met een werktekening naast je. Maar je kunt ook van je leidinggevende een uitleg krijgen. Met de informatie die je krijgt, bepaal je hoe je het werk gaat uitvoeren en hoe je anderen aanstuurt.

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om grote producten te maken van staven, platen en profielmateriaal. En je kunt goed overzicht houden en mensen aansturen. Als allround constructiewerker snap je hoe je van een ontwerp op papier een product maakt. Je hebt dus niet alleen technisch, maar ook ruimtelijk inzicht. Je bent graag op de werkplaats, maar vindt het ook leuk om af en toe buiten te werken (bij een opdrachtgever). 

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 3

Start

Eind augustus 2020

Crebonummer en naam

25286 Allround Constructiewerker

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Allround Constructiewerker leer alles over verschillende lastechnieken. Ook leer je met gereedschap te werken en machines af te stellen. Via ons kun je ook je lasdiploma halen voor het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Dit is niet verplicht, maar wel slim om te doen. Veel bedrijven vragen hier namelijk om.

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je onder andere hoe je werkt met gereedschap en machines. Ook leer je hoe je overzicht houdt tijdens het maken van een product. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage.

Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijgt je veel begeleiding van ons, één op één. Prettig voor jou is dat je van het begin tot het einde van de opleiding steeds dezelfde begeleider hebt.
Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Machines en gereedschappen in- en afstellen
 • Verschillende lastechnieken
 • Bewerken van plaat-buis en profielmateriaal
 • Basiskennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur
 • Minder ervaren collega’s begeleiden en instrueren
 • Overzicht over het productieproces houden

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf dat staalconstructies bouwt, of een bedrijf in de machine- en apparatenbouw. Stage lopen kan ook goed in het buitenland! Je begeleider van school helpt je bij de voorbereiding hierop. Je doet ieder jaar van je opleiding een stage.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als allround constructiemedewerker en kun je aan de slag bij een bedrijf dat staalconstructies bouwt, of een bedrijf in de machine- en apparatenbouw. Of je studeert verder, binnen mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals Werkvoorbereider Fabricage. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College is dus een slimme zet voor een mooie loopbaan. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

 Als je hier niet aan voldoet, kun je vragen om een toelatingsonderzoek. Als daaruit blijkt dat je over voldoende capaciteiten beschikt, kun je toch worden toegelaten tot de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2020 - 2021: € 1.202,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

De campus

De Campus in Amersfoort is een mooie, moderne locatie met station Schothorst naast de deur. Op de campus zitten de verschillende mbo-colleges bij elkaar. Studeren en werken kan er volop. Het leuke is dat je als student van het Tech College (een deel van) de technische renovatie van de gebouwen doet. Geen betere manier om te leren natuurlijk. En om je eigen campus vorm te geven!

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: