Allround Constructiewerker (bbl, mbo)

 • Niveau 3
 • BBL

Wat doe je in dit beroep?

Als allround constructiewerker werk je bij een bedrijf dat staalconstructies, machines of apparaten bouwt. Daar bevestig jij platen, buizen en profielmateriaal aan elkaar tot een product. Je gebruikt verschillende technieken, zoals buigen, kanten en walsen. Maar ook boren, zagen, snijden en lassen. Producten waar jij aan werkt zijn bijvoorbeeld delen van een brug, een trailer, een opslagtank of een frituurinstallatie. Vaak ga je aan de slag met een werktekening naast je. Maar je kunt ook van je leidinggevende een uitleg krijgen. Met de informatie die je krijgt, bepaal je hoe je het werk gaat uitvoeren en hoe je anderen aanstuurt.

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om grote producten te maken van staven, platen en profielmateriaal. En je kunt goed overzicht houden en mensen aansturen. Als allround constructiewerker snap je snel hoe je van een ontwerp op papier een product maakt. Je hebt dus niet alleen technisch, maar ook ruimtelijk inzicht. Je bent graag op de werkplaats, maar vindt het ook leuk om af en toe buiten te werken (bij een opdrachtgever). Die afwisseling spreekt jou aan!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25286 Allround Constructiewerker

Wat leer je?

Tijdens de opleiding krijg je les in verschillende lastechnieken en leer je met gereedschap te werken en machines af te stellen. Via ons kun je ook je lasdiploma halen voor het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Dit is niet verplicht, maar wel slim om te doen. Veel bedrijven vragen hier namelijk om.

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je onder andere hoe je werkt met gereedschap en machines. Ook leer je hoe je overzicht houdt tijdens het maken van een product. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Machines en gereedschappen in- en afstellen
 • Verschillende lastechnieken
 • Bewerken van plaat-buis en profielmateriaal
 • Basiskennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur
 • Minder ervaren collega’s begeleiden en instrueren
 • Overzicht over het productieproces houden

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als allround constructiemedewerker en kun je aan de slag bij een bedrijf dat staalconstructies bouwt, of een bedrijf in de machine- en apparatenbouw. Of je studeert verder, binnen mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals Werkvoorbereider Fabricage. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College is dus een slimme zet voor een mooie loopbaan. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Studenten krijgen voor het schooljaar 2021-2022 50% korting op het lesgeld en betalen dus  € 306,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Betaalde opleiding mogelijk via MAKE Center

Deze opleiding kun je op twee manieren volgen:

1-daagse variant: tijdens de opleiding ga je één dag (2 dagdelen) per week naar school. De andere vier dagen werk je bij een bedrijf.

2-daagse variant: tijdens de eerste twee jaar van de opleiding ga je twee dagen per week naar school (één dag theorie en één dag praktijk). Je leert dan de basisvaardigheden van het vak. De andere drie dagen werk je bij een bedrijf.

De 2-daagse variant doen we via MAKE: de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROCMN. Meer weten? Ga naar de website van MAKE.

Het traject van MAKE is een betaalde opleiding. Je opleidingskosten en materialen worden vergoed. Je wordt extra begeleid, ook in het vinden van een baan.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: