Zorgtechnologie toegepast door studenten van de Tech Campus

studenten technicus engineering

Maandag 30 januari presenteerden twee studenten van de opleiding Technicus Engineering van de Tech Campus hun project bij Woonzorgcentrum Ewoud in IJsselstein. Als technicus engineering kun je aan het werk met slimme techniek in diverse sectoren. De tweedejaars studenten van de Tech Campus in Nieuwgein leverden hun project op binnen het werkveld van de zorgtechnologie en bedachten een alternatief voor het huidige zorgalarmsysteem.

Bij projecten met zorgtechnologie kijkt ROC Midden Nederland, samen met bedrijven uit de zorg, welke uitdagingen de studenten kunnen aanpakken met slimme technologie. De afgelopen maanden hebben de studenten twee dagen in de week gewerkt aan een opdracht bij woonzorgcentrum Ewoud in IJsselstein. Ewoud is een onderdeel van Vecht en IJssel. Zij beschikken over drie woonzorgcentra en bieden zorg aan ouderen in Utrecht en IJsselstein.  

De opdrachtomschrijving is in overleg met Ewoud vastgesteld: bedenk een tijdelijk alternatief voor het zorgalarmsysteem van de aanleunwoningen. Het woonzorgcentrum heeft 78 appartementen en 190 servicewoningen. De zorgalarmering van deze aanleunwoningen is sterk verouderd. Dit maakt het systeem kwetsbaar. Onderdelen worden door de installateur niet meer geleverd. De aanleg van een nieuw systeem is te kostbaar omdat er korte termijn nieuwbouw plaatsvindt. Kortom: een heldere en uitdagende opdracht voor onze studenten!

Om tot een goed advies te komen hebben de studenten uitgebreid gesproken met de zorgmedewerkers binnen Ewoud. Ook hebben zij informatie ingewonnen bij het Hoofd Technische dienst en de Manager Facilitair en Manager Zorg. Ze deden marktonderzoek naar de mogelijke systemen en hebben met leveranciers gesproken. In het uiteindelijke advies hebben zij de bewoners en dus eindgebruiker goed in acht genomen. In hun presentatie hebben ze twee leveranciers voorgesteld en de voor- en nadelen van deze systemen besproken. Ewoud was blij verrast met het eindadvies en gaat nu de mogelijkheden voor de voorgestelde alarmketting of alarmarmband verder onderzoeken.

De opdrachten binnen het project Zorgtechnologie zijn altijd gebaseerd op actuele problematiek uit de zorg en zijn samen met zorginstellingen tot stand gekomen. Wil je meer informatie over de projecten rondom zorgtechnologie op de Tech Campus? Neem dan gerust contact op met projectleider Gerda van Wijngaarden via @email.

6 februari 2023
Tech College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: