Studenten en docenten Tech Campus klaar voor BIM toekomst

Docent BIM

Studenten van de opleidingen Engineering (Tech College) en Bouwkunde (Bouw & Interieur College) volgen sinds 2018 gezamenlijk het keuzedeel Interactief Ontwerpen met BIM. In dit keuzedeel leren studenten, in een BIM project, modelleren in 3D met Revit. Na een succesvolle pilot is het keuzedeel dit jaar nog aantrekkelijker geworden mede door de intensievere samenwerking met bedrijven.

Levensecht onderwijs op Tech Campus dankzij 3D Revit modellen uit de praktijk
Docenten Nico Kreeftmeijer en Benny van den Berg, die dit jaar het keuzedeel verzorgen, zoeken samenwerking met bedrijven om studenten een zo reëel mogelijk programma aan te bieden. Kreeftmeijer: “Dankzij de input van een BIM modelleur krijgen de studenten de meest recente tips & tricks mee.”

Jeroen Koppers, directeur van Technisch Bureau Koppers uit IJsselstein was direct enthousiast. “Wij vinden dit een heel goed initiatief en willen graag samenwerken met het onderwijs.” De samenwerking bestaat uit het delen van Revit modellen waarin de W-installaties (luchtkanalen) al zijn ingetekend. De Bouwkunde studenten modelleren het bouwkundige model volgens een klein bestek/ PvA. In deze fase laten we meteen de E-discipline meedenken. Bijvoorbeeld over de positie van de meterkast of leidingschachten. Op deze manier maken we crossovers in het onderwijs en wordt er net als de praktijk intensief samengewerkt tussen verschillende disciplines.” Aldus docent Kreeftmeijer.

Keuzedeel Interactief Ontwerpen BIM naar 2e plan dankzij input bedrijfsleven
Kreeftmijer: “De nieuwe norm voor samenwerken tussen architecten en installateurs is BIM. Daar spelen we met onze opleidingen op in. Onze studenten leren in het eerste jaar tekenen met Autocad en Stabicad. In het tweede jaar wordt de basis gelegd voor Revit. Studenten die het verdiepende keuzedeel volgen hebben 10 weken lang een intensief Revit programma. Daarbij horen gastlessen, bedrijfsbezoeken en krijgen studenten ook les van hybride docenten uit de praktijk.

Hyrbide docenten en docentstages
Hier leren wij als docenten zelf ook veel van. Net als van de docentstages die we volgen bij diverse bedrijven. Zelf heb ik een tijdje meegelopen bij Hoffman Elektro in Bergambacht en heb ik een aantal trainingen bij Stabiplan in Bodegraven gevolgd om mijn vakkennis bij te spijkeren. Van de hybride docent in ons team; Frits Cornelius tevens werkzaam bij Icommit, leer ik nieuwe dingen uit het vak en mijn didactische vaardigheden draag ik graag aan hem over.”

Studenten over het keuzedeel
Student Matty de Kuijf: “Nu we in het keuzedeel kunnen werken met echte 3D modellen is het nog leuker geworden. Van gastlessen steek je veel op, mensen uit de praktijk zijn goed op de hoogte”

Student Menno ’t Hooft:  “Ik snap nu beter hoe alles bij elkaar komt in een gebouw. We zien in 3D sneller of iets wel of niet kan.”

Ook samenwerken?
“De goede samenwerking met TBK smaakt naar meer. Inmiddels heeft ook BAM uit Bunnik medewerking toegezegd. Unica heeft vorig jaar meegedraaid in de beoordeling van de eindpresentaties. We staan open voor meer partners dus neem gerust contact met mij op”
Nico Kreeftmeijer via: n.kreeftmeijer@rocmn.nl

17 april 2019
Bouw & Interieur College
Tech College

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: