Kansrijke samenwerking ROC Midden Nederland, De Beroepentuin en Metechnica

De Beroepentuin

ROC Midden Nederland, De Beroepentuin en Metechnica zijn een samenwerking aangegaan. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europe Unie (EFRO). De Beroepentuin in Utrecht Overvecht is een innovatief leer-werkconcept voor mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt. Binnen twee tot vier maanden worden werkzoekenden voorbereid op een baan in een sector waar werkgevers staan te springen om gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers.  

Kennismaken in de praktijk
Wanneer een kandidaat van start gaat bij de Beroepentuin zal hij zich eerst twee weken oriënteren in een aantal beroepen. Hierdoor wordt er in de praktijk kennisgemaakt met deze beroepen en zo komt de kandidaat erachter wat hem het meest aanspreekt. Hierna wordt in 6 tot 8 weken de basis van het gekozen beroep onderwezen. Dan gaat de deelnemer, onder begeleiding, een leertraject in bij een werkgever. Verloopt het traject bij de werkgever goed, dan is er zicht op een arbeidscontract bij de werkgever.

Noodzaak van technische beroepen
Om in Nederland aan de klimaatdoelstelling te kunnen voldoen moeten we overstappen van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen, zoals zon en wind. De installatie- en bouwsector kamp reeds met tekorten en vakmensen zoals isolatiemonteurs, zonnepanelenmonteurs en monteurs warmtenetten zullen hard nodig zijn. Het invullen van deze vacatures kan alleen als vakmensen zich tijdig laten om- of bijscholen. De Beroepentuin helpt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in korte tijd bij te scholen én aan een betaalde baan in de techniek te helpen. De volgende richtingen worden in Utrecht aangeboden: Assistent monteur Zonnepanelen, Assistent monteur Elektrotechniek, Assistent Loodgieten, Infra medewerker en Assistent Timmerman. 

Duurzame samenwerkingen
Door de samenwerking met ROC Midden Nederland kan er gebruik gemaakt worden van de state-of-art onderwijsfaciliteiten van het opleidingsinstituut. ROC Midden Nederland is ook gemachtigd om praktijkverklaringen af te geven aan studenten. Op deze manier worden de kansen van de kandidaat in een vervolgtraject of een beroepsopleidingen vergroot. De samenwerking met arbeidsbureau Metechnica zorgt voor de juiste match tussen werkgevers en kandidaten en helpt bij het structureel oplossen van personeelstekorten in de techniek, metaal & bouw. 

Het project De Beroepentuin draagt bij aan het versterken van de sociale inclusie, de duurzame inzetbaarheid van kandidaten en vergroten van de kansen op doorstroom naar het regulier beroepsonderwijs en bijbehorende (start)kwalificaties van de kandidaten. 

Open dag op 13 april
Afgelopen 13 april werd er in De Beroepentuin in Utrecht een open dag georganiseerd. Op deze donderdagochtend waren tussen 09.00 - 12.00 uur werkgevers, potentiële kandidaten en huidige studenten welkom. Ook waren meerdere instanties aanwezig, zoals sociaal ontwikkelbedrijf UW Werken Werkt en Servicepunt Techniek Midden. Beide genoemde partijen hebben als doel om werkgevers en werkzoekenden in de technische sectoren in Midden Nederland duurzaam bij elkaar te brengen. Er werden deze dag rondleidingen gegeven en huidige kandidaten waren aan het werk. Op deze manier kregen kandidaten en werkgevers een goed beeld van dit unieke leer-werkconcept. 

Wil je meer weten over De Beroepentuin? Kijk dan op: deberoepentuin.nl/utrecht/

kansen voor west
20 april 2023
ROC Midden Nederland
Bouw & Interieur College
Tech College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: