Interview Robin - De Beroepentuin

beroepentuin0

Pas 22 jaar, maar toch al aardig wereldwijs. Robin is een stoere meid met veel interesses, leergierig én hele handige handen. Alleen een keuze maken is af en toe nog lastig. Gelukkig mag ze bij De Beroepentuin vele vakgebieden uitproberen en leert ze de kneepjes van het vak van ervaren leermeesters. We spreken haar één dag voor haar eerste praktijkexamen op de locatie aan de Gageldijk in Utrecht.


Robin, wat leuk je te ontmoeten! Hoe lang ben je al bezig hier in De Beroepentuin?

“Ongeveer twee maanden geleden ben ik hier gestart. De eerste indruk is goed. Er lopen hier veel verschillende soorten mensen rond en iedereen komt hier om de basis te leren en iedereen doet dat lekker op zijn eigen tempo. Ook mensen die wat minder goed Nederlands kunnen bijvoorbeeld. Ze kunnen wel gewoon meelopen!”


Hoe ben je hier zo terechtgekomen?

“Ik werkte eerst als ZZP’er in de schoonmaak. Later ben ik gaan werken bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in raamsluitingen en ventilatieroosters. Vanuit daar had ik het voornemen om de opleiding mechatronica te gaan doen. Alleen toen ontstonden er privé omstandigheden waardoor ik uiteindelijk in de ziektewet terecht kwam. Dat is nu 1,5 jaar geleden en ik wil heel graag weer aan de slag. Alleen mijn interesses zijn erg breed en ik heb nog niet veel diploma’s om op terug te vallen. Dus werd ik door iemand gewezen op De Beroepentuin. Het leek mij een mooie kans en ik kon na een intakegesprek zo instromen. Ook het UWV werkte gelukkig goed mee.”


Klinkt als een goede match! Hoe bevalt het tot nu toe?

“Inmiddels ben ik acht weken bezig. Toen ik begon trokken vooral installatietechniek en het elektro gedeelte mij. Dat leek mij echt heel leuk. Maar tot nu toe vind ik eigenlijk alle onderdelen wel leuk! Het enige dat ik niet zie zitten zijn de zonnepanelen. Die zijn zo zwaar, haha. Omdat ik zoveel interesses heb ga ik binnenkort naar de open dag van ROC Midden Nederland. Daar wil ik mij laten voorlichten wat ik hierna kan doen en op welk niveau. Bijvoorbeeld tegelzetter, maar ook uitvoerder bouw en infra spreekt me aan. Hopelijk kan ik doorstromen naar niveau 3 of 4, maar wel in een bbl-traject. Want werken en leren wil ik sowieso combineren.”


Nog een hoop te kiezen dus! Waar ben je nou echt super goed in?

“Ik pik gewoon heel snel dingen op, ik vind het ook leuk om nieuwe dingen te leren. Zo wordt het nooit saai. Zowel binnen als buiten werken vind ik tof. Misschien is een combinatie later wel iets voor mij. Bijvoorbeeld bij een groot bouwbedrijf, waar elke dag anders is!”


We zien (nog) niet veel meiden in de techniek, hoe ervaar je dat?

“Klopt, hier in De Beroepentuin ben ik de enige. Maar ik heb daar geen problemen mee hoor. Ik word ook niet anders behandeld. En ik kan mijn mannetje wel staan als dat wel zo zou zijn, haha. Uiteindelijk kom ik hier voor mezelf en wil ik gewoon graag veel leren. Daarbij zijn mannen vaak wel lekker direct, dat scheelt ook een hoop gedoe. Ik weet precies wat ik aan mijn medekandidaten heb hier.”


Waar zie je jezelf over 5 jaar?

“Als ik alles zou mogen bepalen dan wil ik over een paar jaar gestart zijn met mijn eigen bedrijf. Iets in de bouw, maar wel met veel verschillende disciplines. Een combinatie van tegelzetten, elektro en loodgieten ofzo. Dan heb je wat variatie in je werk! Het ondernemen zit wel in mijn bloed, het idee van geld voor mijzelf verdienen klinkt mij goed in de oren. Verder heb ik nu mijn motorrijbewijs, maar nog geen motor. Dus hopelijk komt die er ooit. En uiteindelijk een leuk huisje dat helemaal van mijzelf is wel de ultieme droom. Die ga ik natuurlijk helemaal zelf opknappen, dat snap je wel!”

We wensen Robin veel succes bij De Beroepentuin, haar keuze voor een leuke vervolg opleiding en in haar wensen en dromen voor de toekomst!

Efro
kansen voor west
10 oktober 2023
Bouw & Interieur College
Tech College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: