Havo of mbo? Check de route naar het hbo die bij jou past

Ben jij een ambitieuze leerling vmbo-tl en wil je graag naar een technische studie op het hbo? Dan heb je keuze tussen de havo-route en de mbo-route. Met een mbo-diploma op niveau 4 kan je namelijk goed doorstromen naar het hbo of aan het werk want medewerkers in de techniek zijn hard nodig en zeer gewild. 

Wat is voor jou de beste route naar het hbo?
Check hier de voordelen van de mbo-route:

  • Weinig algemene vakken maar direct bezig in de vakrichting van je keuze
  • Beroepsgericht praktijkonderwijs dus veel afwisseling (niet alleen theorie)
  • Direct aan de slag in de praktijk bij bedrijven (projecten en stages)
  • Dankzij goede relaties met leerbedrijven altijd actueel onderwijs 
  • Vakdocenten voor de klas. Hybride onderwijs: gastlessen, excursies, etc.
  • Keuzedeel Hbo-doorstroom voor een extra goede hbo-voorbereiding 
  • Mogelijkheden om sneller door je mbo-opleiding te gaan (tot 1 jaar korter)
  • Na het behalen van je mbo-diploma ben je klaar voor het hbo en ook goed voorbereid op de arbeidsmarkt. 

Doorstroommogelijkheden hbo
Een diploma op mbo 4 niveau in de techniek biedt doorstroommogelijkheden naar hbo-opleidingen in de richtingen: engineering, civiele techniek, bouwkunde, ICT etc.
Je kunt ook kiezen voor een tweejarige Associate Degree hbo-opleiding. 

Opleidingsduur
De route via de havo duurt 2 jaar, een mbo 4 opleiding duurt 3 tot 4 jaar. Je hebt dan wel een waardevol extra mbo diploma waarmee je al heel gewild bent op de technische arbeidsmarkt. In overleg kan er in het mbo soms ook nog versneld worden.

Nieuwe route in ontwikkeling: mhbo-techniek
Er is een technische mhbo-opleiding in ontwikkeling. Deze gaat 2 jaar duren en de verwachte startdatum is februari 2022.

Opleidingsaanbod technische mbo-opleidingen niveau 4
Klik hier voor een overzicht van de BOL 4 opleidingen techniek die goed voorbereiden en aansluiten op een hbo-opleiding.

'Voor mij is de ideale leerroute eerst mbo en daarna hbo'

Student Bram is derdejaars bij de opleiding Technicus Engineer (niveau 4). Op dit moment doet hij een project bij Verweij Elektrotechniek in Nieuwegein en werkt daar aan het ontwerp van een dakgedragen PV-installatie, inclusief monitoring. Hij hoopt over tien jaar ontwerper te zijn in een tekenkamer. Bram: ‘Hbo-engineers zitten op kantoor en kunnen niet wat wij kunnen. Wij kunnen met software omgaan en met onze handen werken. Voor mij is de ideale leerroute daarom eerst mbo en daarna hbo. Voor praktijk en theorie geldt dat het één niet beter is dan het ander. Er zit een balans tussen. Als je die balans vindt, ben je goed op weg naar transitie.’

Student Bram

Robert: 'Vanuit havo lijkt de stap naar het hbo me groot'

Student Robert (19) rondt dit jaar zijn studie aan het ICT College van ROC Midden Nederland af en gaat dan snel door naar het hbo. ‘Ik ben nog steeds blij dat ik voor het mbo in plaats van de havo heb gekozen. Wilde ik in de cloud werken, met telefoonsystemen, aan de slag met computers? Ik wist het nog niet. Ik heb zóveel kunnen uitzoeken en leren bij de opleiding ICT Security Specialist. Je wordt breed opgeleid en kan nog alle kanten op. Dat sprak me aan. Vanuit havo lijkt de stap me groot naar het hbo. Nu heb ik al een vak geleerd en heb ik veel ervaring en weet ik aardig wat ik wil. Dat is het voordeel van het mbo.'

Student Robert Verweij bij de auto van zijn werk
Student Robert heeft gekozen voor een bbl-werkplek bij het Muishuis. Op de foto staat hij voor de auto van de zaak.

Roland kwam vanuit het hbo naar ROC Midden Nederland

Student Roland heeft met veel plezier voor het mbo gekozen. Hij begon aan het hbo, maar dat was voor nu te veel theorie en te weinig praktijk. Nu zit hij op het Automotive College in Nieuwegein en volgt de opleiding Technisch Specialist Personenauto's. 'Dat is precies goed voor mij!' Check hier de video waarin we Roland interviewen.

roland hbo
Roland: 'Het mbo is precies genoeg theorie en precies genoeg praktijk'

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: