Havo of mbo? Check de route naar het hbo die bij jou past

Ben jij een ambitieuze leerling vmbo-tl en wil je graag naar een technische studie op het hbo? Dan heb je keuze tussen de havo-route en de mbo-route. Met een mbo-diploma op niveau 4 kan je goed doorstromen naar het hbo of aan het werk, want medewerkers in de techniek zijn hard nodig en zeer gewild. 

Wat is voor jou de beste route naar het hbo?
Check hier de voordelen van de mbo-route:

  • Minder algemene vakken en meer bezig in de vakrichting van je keuze
  • Beroepsgericht praktijkonderwijs dus veel afwisseling (niet alleen theorie)
  • Direct aan de slag in de praktijk bij bedrijven (projecten en stages)
  • Dankzij goede relaties met leerbedrijven altijd actueel onderwijs 
  • Vakdocenten voor de klas. Hybride onderwijs: gastlessen, excursies, etc.
  • Keuzedeel Hbo-doorstroom voor een extra goede hbo-voorbereiding 
  • Mogelijkheden om sneller door je mbo-opleiding te gaan (tot 1 jaar korter)
  • Na het behalen van je mbo-diploma ben je klaar voor het hbo en ook goed voorbereid op de arbeidsmarkt. 

Doorstroommogelijkheden hbo
Een diploma op mbo 4 niveau in de techniek biedt doorstroommogelijkheden naar hbo-opleidingen in de richtingen: engineering, civiele techniek, bouwkunde, ICT etc.
Je kunt ook kiezen voor een tweejarige Associate Degree hbo-opleiding. Bijvoorbeeld bij de HU.

Opleidingsduur
De route via de havo duurt 2 jaar, een mbo 4 opleiding duurt 3 tot 4 jaar. Je hebt dan wel een waardevol extra mbo diploma waarmee je al heel gewild bent op de technische arbeidsmarkt. In overleg kan er in het mbo soms ook nog versneld worden.

Tweejarige opleiding voor havisten
Heb jij je havo en wil je versneld door een mbo opleiding heen? Bekijk dan de opleiding Smart Technology eens! Deze tweejarige opleiding bied je veel mogelijkheden.

Opleidingsaanbod technische mbo-opleidingen niveau 4
Klik hier voor een overzicht van de BOL 4 opleidingen techniek die goed voorbereiden en aansluiten op een hbo-opleiding.

'Hbo-engineers zitten op kantoor en kunnen niet wat wij kunnen'

Student Bram is derdejaars bij de opleiding Technicus Engineer (niveau 4). Op dit moment doet hij een project bij Verweij Elektrotechniek in Nieuwegein en werkt daar aan het ontwerp van een dakgedragen PV-installatie, inclusief monitoring. Hij hoopt over tien jaar ontwerper te zijn in een tekenkamer. Bram: ‘Hbo-engineers zitten op kantoor en kunnen niet wat wij kunnen. Wij kunnen met software omgaan en met onze handen werken. Voor mij is de ideale leerroute daarom eerst mbo en daarna hbo. Voor praktijk en theorie geldt dat het één niet beter is dan het ander. Er zit een balans tussen. Als je die balans vindt, ben je goed op weg naar transitie.’

Student Bram
'Mbo'ers kunnen met software omgaan én met hun handen werken. Voor mij is de ideale leerroute daarom eerst mbo en daarna hbo.'

Robert: 'Vanuit havo lijkt de stap naar het hbo me groot'

Student Robert (19) rondt dit jaar zijn studie aan het ICT College van ROC Midden Nederland af en gaat dan snel door naar het hbo. ‘Ik ben nog steeds blij dat ik voor het mbo in plaats van de havo heb gekozen. Wilde ik in de cloud werken, met telefoonsystemen, aan de slag met computers? Ik wist het nog niet. Ik heb zóveel kunnen uitzoeken en leren bij de opleiding ICT Security Specialist. Je wordt breed opgeleid en kan nog alle kanten op. Dat sprak me aan. Vanuit havo lijkt de stap me groot naar het hbo. Nu heb ik al een vak geleerd en heb ik veel ervaring en weet ik aardig wat ik wil. Dat is het voordeel van het mbo.'

Student Robert Verweij bij de auto van zijn werk
Student Robert heeft gekozen voor een bbl-werkplek bij het Muishuis. Op de foto staat hij voor de auto van de zaak.

'Je leert veel bij praktijkgericht onderwijs'

Justin (18, rechts op de foto) is student Technicus Engineering – Elektrotechniek (niveau 4) op het Tech College. Hij gaat versneld door zijn opleiding heen. 'Ik wil hierna graag naar het hbo. Het mbo is een goede basis. Je krijgt veel theorie maar leert óók de praktijk. Ik heb op mijn werk hbo’ers als collega. Zij geven weleens een opdracht aan een monteur waarvan ik denk: dat kán helemaal niet. Maar ja, dat weet je alleen als je zelf ook op de werkvloer hebt gestaan zoals een mbo'er.’

Als mbo'er leer je ook in de praktijk

Roland kwam vanuit het hbo naar ROC Midden Nederland

Student Roland heeft met veel plezier voor het mbo gekozen. Hij begon aan het hbo, maar dat was voor nu te veel theorie en te weinig praktijk. Nu zit hij op het Automotive College in Nieuwegein en volgt de opleiding Technisch Specialist Personenauto's. 'Dat is precies goed voor mij!' Check hier de video waarin we Roland interviewen.

roland hbo
Roland: 'Het mbo is precies genoeg theorie en precies genoeg praktijk'

Als je sneller door het mbo wilt

Vaak kun je een opleiding op de Tech Campus versneld doen. Daan en Jesse hebben hiervoor gekozen zodat ze snel door kunnen naar het hbo. Ze zitten nu in het derde jaar van Bouwkunde, op het Bouw & Interieur College. 'Je krijgt hier veel verschillende vakken, van ontwerpen, schetsen tot constructieleer en algemene theorie. Je kunt op ROCMN makkelijk schakelen met de docenten, ze hebben altijd wel even tijd voor je. Tijdens de opleiding krijg je de kans om vier keuzedelen te kiezen. Wij hebben digitale vaardigheden, BIM, beton en wiskunde op hbo-niveau gevolgd. Hierbij is BIM voor ons een uitblinker. Als je van ontwerpen houdt moet je dit keuzedeel kiezen. Hier leer je om met het ontwerpprogramma REVIT om te gaan.

 

 

Daan en Jesse doen de opleiding Bouwkunde versneld
Daan en Jesse doen de opleiding Bouwkunde versneld.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: