Onze docenten van het Tech College

Bas Ferron

Bas Ferron techniekdocent Entree vertelt

Sinds 2 jaar ben ik werkzaam bij het Tech College in de opleiding assistent elektro, constructie en installatie techniek. Ik ben ruim 8 jaar werkzaam geweest in het vmbo als techniek docent in de onderbouw. Een hele leuke periode waarin ik enorm veel leerlingen heb leren zagen, boren en schroeven. Soms wel 200 per dag (8 lessen +/- 25 per klas). Nu geef ik praktijk elektro en metaal lessen en ben ik mentor van een groep.

Op sommige momenten lijkt het lesgeven in de entree wel op het vmbo onderbouw. In beide gevallen is de lesstof lang niet altijd het belangrijkste. De band die je met je studenten hebt is erg belangrijk. Met humor probeer ik een gezellige sfeer in mijn lokaal te creëren. Niet al mijn grapjes worden begrepen, als ik maar heb kunnen lachen dan.

De enorme diversiteit in de klas vind ik bijzonder en het is  geweldig om van mijn studenten te kunnen leren over hun taal en cultuur. Zo ben ik heel voorzichtig begonnen met wat woorden Eritrees. Een taal zo anders als die van mij, dat zelfs een diehard techniek docent als ik nieuwsgierig wordt.

Met hulp van mijn studenten spreek ik nu 3 woorden Eritrees ik kan: Areftie (pauze), Akoeboewo (opruimen) en Kaltoefoe (allemaal). Juist deze 3 woorden blijken onmisbaar. Verder kan ik 1 woord Syrisch: Forsa (pauze), ik blijk trouwens straattaal te spreken in het Syrisch en Pserwa, pauze in het Pools. De rest van mijn les geef ik in het Nederlands, ik ben zelfs meer met Nederlands bezig dan dat ik ooit gedaan heb. Eigenlijk best een rare taal.

Waar het op het VMBO geen probleem was om de jongens en meiden te laten pauzeren of stoppen geeft dat hier bij Entree toch wat problemen. Het liefst werken ze gewoon door. De motivatie van de meeste van mijn studenten is dik in orde. Die wil om te leren is ook goed te begrijpen. Het diploma Entree verschaft toegang tot werk of onze niveau 2 opleidingen, het vergroot hun kansen in onze samenleving.

De sfeer in de klas en in het team past goed bij mij. Ik hoop nog lang les te mogen geven aan deze doelgroep.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: