Meiden in de Techniek

Meiden in de techniek? Is dat zo bijzonder? Eigenlijk niet, toch zijn ze in veel branches nog in de minderheid. Gelukkig kiezen steeds meer meiden voor techniek en is er ook steeds meer aandacht voor ze. Bedrijven zitten namelijk te springen om enthousiaste meiden! Bij onze techniek colleges worden studentes warm ontvangen.

 

Monsterklus voor studente Metaaltechniek

Simone Vink (19 jaar) volgt bij Tech College Nieuwegein de opleiding Constructiewerker op niveau 3. Daarnaast werkt ze (bijna) fulltime als lasser/constructiewerker bij Terberg Benschop in de chassisbouw aan de constructie van bijzondere terminaltrekkers.

Simone: “Ik zou niet eens meer in een vrouwenwereld willen werken. Aan de jongens en hun praatjes ben ik allang gewend. Op het vmbo koos ik ook als enige meisje voor metaaltechniek. Heel jammer, want het is zo’n leuk vakgebied. Lassen vind ik geweldig om te doen, ik heb inmiddels al twee lasdiploma’s op zak. Ik maak mooie producten die overal ter wereld terecht kunnen komen. Terminals van mijn hand krijgen een plek in de haven, op het vliegveld, de mijnbouw of in de afvalverwerking.”

Simone is een meisje in de techniek

Met technisch inzicht kom je ver!

Cherylynn Kersout oud-student Middenkader Engineering Mechatronica heeft veel geleerd op haar stageplek bij Rohaco. "Het werk is afwisselend. Ik maak bijvoorbeeld onderdelen op de draaibank en krijg de kans om mijn laskwaliteiten te verbeteren."

"Zelf had ik nooit aan techniek gedacht, want ik wilde bij de recherche. Ik zocht een uitdaging en wilde iets anders doen dan wat de meeste meiden doen. Mijn oom vond dat ik de techniek in moest gaan toen hij hoorde dat ik de thuis de technicus ben. Ik vind het leuk om oplossingen te bedenken voor kapotte spullen. Ik heb de opleidingsmogelijkheden onderzocht en kwam erachter dat ik een aardig technisch inzicht heb en erg geïnteresseerd ben in techniek."

Met technische inzicht kom je ver!

Een stoere meid!

Helmi van der Horst volgde de opleiding Bouwkunde. “Ik heb mezelf altijd wel als stoere meid gezien. Op de middelbare school spraken de technische vakken mij het meest aan. “Ik heb stage gelopen bij een aannemer en bij een constructiebureau. Door die werkervaring ben ik nog handiger geworden. Daar ben ik echt trots op!" “Na de opleiding wil ik graag in de werkvoorbereiding werken. Ik hoop dat ik veel kan gaan betekenen in het verduurzamen van woningen.” Doorstuderen wil ze naast haar werk doen via een avondstudie Bouwkunde

Helmi van der horst, meisje in de techniek

Steeds meer meiden in de techniek

"Gelukkig kiezen steeds meer meisjes voor techniek, in mijn klas zitten er vier. Op school zijn we wel in de minderheid, maar daar heb ik geen last van. Het verschil in aanpak is groot. Jongens willen altijd meteen aan de slag, terwijl meiden alles eerst goed lezen, hun spullen klaarleggen en de controle willen houden."

"Ik heb het gevoel dat ik bij Bouwkunde wel op mijn plek ben. Techniek is echt de goede kant voor mij, dat had mijn scheikunde lerares goed gezien.  Ik haal goede cijfers en vind de opleiding ook leuk. Bijna al het schoolwerk is digitaal, we werken veel met Autocad, Sketchup en binnenkort ook met Revit voor 3D modelleren. We krijgen ook praktijkles voor de basis van o.a. timmeren en metselen. Wel belangrijk want je moet weten hoe dat gaat als je straks anderen aan moet sturen. Maar persoonlijk  vind ik rekenen of tekenen een stuk leuker!"

Mariska van het lam, Meisje in de techniek

Als ik aan het lassen ben vergeet ik de tijd!

Rosalie van der Hoeven (17) is studente van de opleiding Constructiewerker op niveau 3. Daarnaast werkt zij als lasser bij metaalbewerkingsbedrijf en tuinbouwmachine winkel Perry 't Lam B.V. in Leerbroek.

‘’Ik ben nu bezig met een cursus TIG lassen maar Staal en MIG/MAG vind ik ook erg leuk. Ik hoop deze twee te mogen afwisselen. Voor RVS heb je meer geduld nodig, wat ik niet altijd heb. Elke las moet in RVS extra strak zijn en dat zie ik ook als een mooie uitdaging. Op het werk heb ik veel afwisseling. Ik heb bijvoorbeeld al bloembakken en een trap gemaakt. Nu ben ik bezig met containerdeuren. Ik heb nu vijf sets, dat zijn tien deuren. Tijdens zulke grote projecten doe je op een dag maar drie keer je flits-laskap van je hoofd en dat is tijdens de koffie. Maar ik vind het heerlijk om te doen en vergeet vanzelf de tijd.’’ 

Lees hier het hele verhaal van Rosalie.

Rosalie in lascabine

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: